Telefon: 041 676 963

info@led-design.si

STE ŽE ZAMENJALI STARE POTRATNE LUČI

Smo specializirano podjetej za LED svetila

 

SVETUJEMO VAM PRI PRAVI IZBIRI

1/6

E-novice

Prijavite se na naše e-novice in vsak dan vas bodo v Vašem elektronskem predalu čakale sveže novice.

Akcijska ponudba

LED reflektor za tenis igrišča 170 lum/w

Led reflektorji za telovadnice, balone in zunanja igrišča -170 lum/W

Redna cena: 2.964,00 Akcijska cena: 2.460,00 €

Vaš prihranek: 504,00 € (17,00%)

Barvni index CRI

LED diode proizvajajo visoko čisto barvno svetlobo.

Z mešanjem RGB barv lahko dobimo 16 milijonov različnih barvnih odtenkov – s tem ponujajo LED diode uporabnikom in oblikovalcem široki spekter izbire.

Naj pomembnejše pri LED diodah je bravni index govorimo o beli barvi,  (CRI ali Ra), ki mora biti vsaj 80 do 95. 

Z kvalitetnimi Led diodami imamo lep barvni spekter.

Za dom in poslovne prostore predlagamo toplo belo svetlobo okoli 3000 K Kelvina.

Barvni index naj bo vsaj  CRI 85  ali več.

Za poslovne prostore skladišča itd. predlagamo okoli 4500 K Kelvina.

Barvni index naj bo vsaj CRI 80 ali več.

Za trgovine z živili, oblekami, zlatarne, dreguljarne, optiki, kjer se prodajajo stvari, kjer so pomembne barve 2700K- 3000K Kelvina.

Barvni index naj bo vsaj CRI 85-92.

S M E R N I C E

- trgovina z živili: sadje, zelenjava, (meso+rudeča) : 3000 K, CRI 85

- trgovina  ribarnica: 4500 K, CRI 90

- trgovina obleke: 3000 K, CRI 95  

- zdravstvene ustanove: ambulante, zobozdravniki, optiki, frizerski saloni : 3000K, CRI 93

- trgovina zlatarna, draguljarna, optiki: 3000 K-4000 K, CRI 93

- trgovina kozmetika: 4500 K, CRI 90  

- galerije razstavni prostori: 3000K, CRI 85 - 95

 

Izogibamo se Led svetilom z 5000K-7000K, ki imajo slab barvni index CRI 70, in visok odstotek modre barve.

Načeloma velja, da poceni Led svetila nimajo visokega CRI index-a.

Zato se vsakokrat prepričajte o barvnem indexu CRI - Ra (80-95) 

Ni vsaka LED-ica dobra LED-ica

Verjetno se je že skoraj vsak od nas prišel do vprašanja kakšno Led-ico Led svetilo kupiti.

Velika poplava raznih oglasov, različnih cen , tipov itd. nas čisto zmeša.

Na koncu se moramo vprašati pravzaprav kakšno Led-ico jaz potrebujem.

Na primer potrebujem Led trak za pod kuhinjsko omarico, da sveti na pult kjer pripravljamo hrano.

Gremo na internetu odtipkamo Led trak in se nam odpre 1000 strani. Katerega izbrati, različni tipi moči oznake, cene itd. Cene od 3.00 € do 50.00 € na m, seveda 50.00 € m pa že ne dam, če ga lahko dobim za 3 €.Tako razmišljamo večina od nas.

Predlagam, da je potrebno nad delovni pult v kuhinjo vgraditi Led trak tople barve 3000K večjega barvnega index-a CRI 85 ali več.

Barvni index je najpomembnejši dejavnik pri kvaliteti barvne svetlobe kako izgleda hrane, tekstil se pravi tam kjer so pomembne barve.
Hladni beli barvi 4000K-6500K se izogibamo, vsaj ni lepo, da hrana izgleda vsa siva in modra.
Na delovnem pultu mora biti od 300 do 500 lux-ov svetilnosti, saj delamo fina dela, kot so pranje solate itd.
Glede kvalitete LED trakov predlagam tiste, ki imajo čim večji izkoristek svetilnosti na Wat, vsaj 90 -120lum/W. Led trakovi kot so SMD5050 60led na m, je izkoristki ponavadi okoli 50 lum na W.
Vsak Led trak potrebuje Alu Led profil za hlajenje, saj z višjo temperaturo Led traku pada svetilnost in življenjska doba.

Velikost Alu Led profila določimo glede na moč LED traka in pa toplotno prevodnost.
Za pult dolžine 1m predlagam vsaj dvojno linijo Led traku 14,4W/m CRI 60-70 se pravi 28,8W poceni Led traku 7.00€ -12.00 €/m.

Ali 1m enojni LED trak 10W/m CRI 85-90 svetilnosti 1200 lum /m višje kakovosti 28.00 €/m.

Slika spodaj primerjava.

Deklariran Led trak SMD5050/60, 14.4 W/m, 2800 K, CRI(RA) 80, izmerjeno CRI (Ra) 62 

Deklariran Led trak SMD2825/56 , 10W/m, 3000 K, CRI(RA) 85, izmerjeno CRI (Ra) 85

 

Svetloba: Zvečer je najboljša sveča

( Na vprašanja odgovarja dr. Matej B. Kobav iz laboratorija za razsvetljavo in fotometrijo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko )
• Besedilo: Barbara Primc
• 13. 11. 2013, Članek v reviji: DELO IN DOM
Z uporabo energijsko varčnih svetlobnih virov, kot so kompaktne fluorescentne sijalke (CFL) in sveteče diode (LED), lahko porabo električne energije v gospodinjstvu zmanjšamo za deset do petnajst odstotkov in prihranimo približno 50 evrov na leto. Varčne sijalke namreč porabijo od pet- do sedemkrat manj električne energije kot žarnice z žarilno nitko, poudarja dr. Matej B. Kobav iz laboratorija za razsvetljavo in fotometrijo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, s katerim smo se pogovarjali o prednostih in pomanjkljivostih varčnih svetlobnih virov.
Septembra lani so bile s polic trgovin v Evropski uniji dokončno umaknjene žarnice z žarilno nitko. Katere so prednosti svetlobnih virov, ki so nam na voljo zdaj, v primerjavi s klasičnimi žarnicami?
Na trgu so trije varčni svetlobni viri: žarnice s halogensko tehnologijo, varčne sijalke, ki jim strokovno rečemo kompakt¬ne fluorescentne sijalke (CFL), in sveteče diode ali LED. Življenjska doba prvih je približno 2000 ur, medtem ko je življenjska doba žarnic z žarilno nitko 1000 ur. Največja prednost halogenske žarnice v primerjavi s klasično je – poleg dvakrat daljše življenjske dobe – večji izkoristek, pri čemer 42-vatna halogenska žarnica, denimo, sveti enako kot 60-vatna običajna žarnica. Po videzu in obliki se ne razlikuje od klasične, oddaja enako svetlo in čisto svetlobo, takoj ko jo vklopimo, zasveti s polnim svetlobnim tokom, uporabljamo jo lahko v svetilkah s stikalom za zatemnitev. Kompaktne fluorescentne sijalke (CFL) so zelo podobne cevastim fluorescentnim sijalkam, le da je svetilna cev v obliki spirale, da ima večjo površino, po kateri seva svetlobni tok. Njihova življenjska doba je od približno 6000 pa tudi do 15.000 ur. Tretji, najnovejši varčni svetlobni vir pa so sveteče diode, ki v primerjavi z navadno žarnico porabijo tudi do 80 odstotkov manj električne energije, njihova življenjska doba pa je do 50.000 ur. Govorimo o tako imenovanih LED-retrofitih v obliki žarnice, torej o nadomestnih svetlobnih virih, ki imajo pretvornik za prilagoditev napetosti že vgrajen v podnožje.
Izbira varčnih sijalk je velika. Kupimo jih lahko za evro ali pa za deset evrov. Kakšna je razlika med njimi?
Ko govorimo o varčnih sijalkah, vsekakor velja, da dobiš toliko, kolikor plačaš. Če kupiš najcenejšo, dobiš najslabšo različico: dolgo se segreva (do polnega svetlobnega toka bo potrebovala dve do pet minut), večinoma ne oddaja kakovostne svetlobe, zelo je občutljiva na število stikalnih manevrov (vklopi in izklopi), večinoma ne omogoča zatemnjevanja in še bi lahko našteval. Dražje imajo tako imenovani instant start, kar pomeni, da že po nekaj sekundah svetijo s polnim svetlobnim tokom, nekatere je mogoče zatemniti z navadnimi ali posebnimi regulatorji, poleg tega oddajajo veliko boljšo svetlobo oziroma imajo višji indeks barvnega videza, ki nam pove, kako kakovostno vidimo barvo predmeta, ki ga sijalka osvetuljuje. Višji ko je indeks barvnega videza, bolj realne so barve, ki jih vidimo.
Kaj torej svetujete kupcem?
Vsekakor priporočam nakup sijalke vsaj srednjega, še bolje pa višjega cenovnega razreda. Ko so prišle na trg prve sijalke, so se ljudje pritoževali, da so zanič, da se dolgo segrevajo, za povrhu pa »pregorijo« hitreje kot navadne žarnice. Dejstvo je, da vse našteto velja za najcenejše izdelke, nikakor pa ne za dražje, saj so ti praviloma tudi kakovostnejši.
Kateri svetlobni vir priporočate za prostore, ki jih uporabljamo redko in za kratek čas, denimo za shrambo?
Večina varčnih sijalk je občutljivih na stikalne manevre, torej na število vklopov in izklopov, poleg tega potrebujejo čas, da zasvetijo s polnim svetlobnim tokom. Primerne so za prostore, v katerih bodo prižgane dalj časa, vsaj tri ure nepretrgoma. Tako bodo dočakale obljubljeno življenjsko dobo (tudi do 15.000 ur). Za shrambo, klet in prehodne prostore zato priporočam uporabo halogenskih žarnic. Te se takoj prižgejo in takoj ugasnejo, niso občutljive na stikalne manevre. Vsekakor so primerne so tudi LED-nadomestne žarnice, ki so v zadnjih dveh letih postale cenovno dostopnejše in tudi kakovostnejše.
Na embalaži sijalk piše, da jih ne smemo uporabljati v kombinaciji s senzorji gibanja ali s časovnikom. Kaj torej uporabiti v tem primeru?
Tam, kjer potrebujemo svetlobo hitro in velikokrat, je najbolje uporabiti halogensko žarnico, lahko tudi navadno, če smo si naredili zalogo, preden so šle iz prodaje. Ali pa LED-retrofit. Kot že rečeno, ti svetlobni viri se takoj prižgejo in niso občutljivi na število stikalnih manevrov.
Varčne sijalke in sveteče diode oddajajo različno svetlobo. Kakšna je najprimernejša za dom?
Človeku najbolj prijetna je topla bela svetloba, kakršno oddajajo navadne in halogenske žarnice, s temperaturo približno 2700 kelvinov. Primerljive sijalke oddajajo svetlobo s temperaturo 3000 kelvinov, ki je primerna za vse prostore doma. Tu namreč ne potrebujemo visokih ravni osvetljenosti, izjema sta morda kuhinja in delovni kotiček, za katera lahko (a po mojem mnenju to ni nujno) izberemo tudi sijalke, ki oddajajo nevtralno belo svetlobo s temperaturo 4000 kelvinov. Te so primerne za pisarne, denimo, kjer potrebujemo višje ravni osvetljenosti.
Kako pa topla in hladna svetloba vplivata na naše počutje?
Občutljivost človeškega organizma je odvisna od spektralne sestave same svetlobe. Tako imenovano tretje oko v človeškem organizmu, ki vpliva na tvorbo hormonov, je občutljivo na bolj modro svetlobo, torej tisto, ki ima nižjo valovno dolžino in je bolj hladna. To pomeni, da pred spanjem, ko naj bi se dvignila raven melatonina, spalnega hormona, ne bi smeli uporabljati svetlobe, ki je blizu modrega odtenka. Pred spanjem zato ne bi smeli gledati televizije, sedeti za računalnikom, brskati po telefonu. Za zvečer je, če mene vprašate, najboljša sveča, pa še romantiko dobite zraven. Vse naštete naprave namreč temeljijo na svetečih diodah, večinoma na modri sveteči diodi, in oddajajo hladno belo svetlobo, ki zmanjšuje nastajanje melatonina v organizmu. V pisarnah, denimo, pa za opravljanje dela potrebujemo več energije, zato je uporaba hladne bele svetlobe tam priporočljiva in zaželena (predvsem v dopoldanskem času in po kosilu).
Na katere oznake na embalaži moramo torej biti pozorni?
Na vsaki embalaži najdemo opis barve svetlobe warm white (topla bela svetloba), cold white (hladna bela) in day light (dnevna bela svetloba), številke poleg napisa pa nam povedo, kakšni sta kakovost svetlobe in barvna temperatura. Če je za podatkom o moči sijalke (18 W) napisana številka 830, to pomeni, da je barvna temperatura 3000 kelvinov, torej sijalka oddaja toplo belo svetlobo. Prva številka (8) pa nam pove, da ima sijalka 80-odstotni indeks barvnega videza, torej je to kakovostna sijalka. Preveriti je treba tudi svetlobni tok, ki ga svetlobni vir izseva (v lumnih, lm). Za primerjavo; navadna 100-vatna žarnica ima približno 1300 lumnov. Pomembna podatka pa sta tudi življenjska doba in število vklopov.
Kam z odpadno varčno sijalko?
V varčnih sijalkah je živo srebro, ki je za okolje škodljivo. Medtem ko lahko navadno in halogensko žarnico odvržemo v zabojnik za mešane komunalne odpadke, saj gre v tem primeru le za kombinacijo stekla in železa, tega z varčno sijalko nikakor ne smemo storiti. Odložimo jo v ustrezen zabojnik, ki ga najdemo v vsaki večji trgovini s sijalkami, od tam pa jih bodo odpeljali v reciklažo, pri čemer je treba poudariti, da je mogoče reciklirati 98 odstotkov varčne sijalke, tudi vse živo srebro. Odpadne varčne sijalke so torej problematične le toliko, kolikor je neodgovoren naš odnos do okolja. Potreben je premik v glavah potrošnikov.
Sveteče diode so še varčnejše kot varčne sijalke, niso občutljive na pogosto prižiganje in ugašanje, imajo daljšo življenjsko dobo, a iz domov še niso izrinile varčnih sijalk. Zakaj?
Največja pomanjkljivost LED-sijalk je še vedno njihova razmeroma visoka cena. Medtem ko kakovostno varčno sijalko dobimo za manj kot deset evrov, je treba za kakovostno LED-sijalko, s katero nadomestimo 60-vatno žarnico, odšteti približno 30 do 50 evrov. Njihova druga pomanjkljivost pa je, da so še vedno precej omejene z močjo. Zadnji izdelki imajo moč 12 do 15 vatov, kar je ekvivalent 75- oz. 100-vatni navadni žarnici. Petnajstvatna LED-nadomestna žarnica sicer nadomešča 100-vatno navadno, vendar je zaradi velikosti (13 cm dolžine) prevelika za množično uporabo v obstoječih svetilkah.
Kaj vgradnja svetečih diod pomeni za elektroinštalacije?
Če nameravamo navadne žarnice zamenjati z nadomestnimi LED-nadomestnimi svetlobnimi viri, ni nobenih težav, saj imajo pretvornik za nižjo napetost vgrajen v podnožje.
Kako izbrati kakovostno LED-sijalko?
Predvsem si jo najprej dobro oglejmo. Če v njeni notranjosti vidimo posamezne čipe oziroma veliko število majhnih svetečih diod, to zagotovo ni dober izdelek. Prvič zato, ker že zunaj ni videti v redu, predvsem pa povzroča veliko bleščanja. Ko bomo pogledali v tak svetlobni vir in nato zamižali, bomo še vedno imeli pred očmi vse pikice, ki smo jih videli z odprtimi očmi; zaradi velike svetlosti posameznega čipa se nam slika dobesedno vtisne v oko, če lahko tako rečem. Pri nakupu nadomestnega svetlobnega vira zato svetujem izbiro takšnega, katerega sveteče dode so zakrite z opalnim steklom, tako da po celotni površini oddaja čim bolj homogeno in prijazno svetlobo. Tudi v tem primeru pa priporočam uporabo tople bele barve (okrog 3000 K).
Vir: DELO IN DOM ( Matej B. Kobav, Laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani )

 

 

 

Učinkovitost

LED diode potrebujejo za svoje delovanje nizki tok in nizko napetost in zelo učinkovito pretvarjajo električno energijo v svetlobo, zato potrebujejo veliko manj energije kot običajni izviri svetlobe. Na primer: modra LED dioda je 20 krat bolj učinkovita od žarnice z barvnim filtrom. LED diode se lahko napajajo tudi preko baterij ali solarnih celic.

Bela Led  svetila.

Danes 2016  imajo kvalitetna Led diode svetilni izkoristek cca 200 lum/W pri 350 ma.

Kvalitetna Led svetila, ki jih danes kopujete naj imajo vsaj 100-150lum/W pri 350ma.

Svetila, ki imajo izkoristek 40-70lum so zastarela.

Zakaj so nekatera LED svetila zelo poceni pri katerem veliko podjetji  v Sloveniji kar tekmuje, kdo bo imel nižjo ceno.

Ker gre tehnologila LED svetil zelo hitro naprej. Vsaj vsake tri mesece pride kaj novega na trzišče.

Proizvajalci (Kitajska) zato ponujajo zelo poceni LED svetila samo, da izpraznijo zaloge, ki so jim ostale.

Ponavadi te LED luči imajo zelo slabo svetlobo in majhne izkoristke, nekateri artikli in modeli so  stari tudi 5 let in več.

 

Led luč moči LED 600 W, različnih valovnih dolžin

Led luč moči LED 600 W, različnih valovnih dolžin

Eko OPTO Led panel 1200x300, 48W - 4500K

LED OPTO paneli z največjim izkoristkom 110 lum/W

Redna cena: 98,40 Akcijska cena: 76,80 €

Vaš prihranek: 21,60 € (21,95%)

LED cestna 24W, 5000K

NAJCENEJŠA ULIČNA SVETILAKA

Redna cena: 138,00 Akcijska cena: 98,40 €

Vaš prihranek: 39,60 € (28,70%)

LED vgradna za trgovine prihranite do 70%

Ste že zamenjali stare potratne 75W metal halogene

Redna cena: 124,80 Akcijska cena: 87,60 €

Vaš prihranek: 37,20 € (29,81%)

LED reflektor za tenis igrišča 170 lum/w

Led reflektorji za telovadnice, balone in zunanja igrišča -170 lum/W

Redna cena: 2.964,00 Akcijska cena: 2.460,00 €

Vaš prihranek: 504,00 € (17,00%)

LED stenska WADI 9W, 3000K, IP54

Redna cena: 211,20 Akcijska cena: 164,40 €

Vaš prihranek: 46,80 € (22,16%)

LED vgradna 7W - 3000K

Redna cena: 49,20 Akcijska cena: 39,60 €

Vaš prihranek: 9,60 € (19,51%)

LED vgradna 7W - 4000K

Redna cena: 43,20 Akcijska cena: 37,20 €

Vaš prihranek: 6,00 € (13,89%)

Eko OPTO Led panel 600x600, 48W - 4500K

LED OPTO paneli z največjim izkoristkom 110 lum/W

Redna cena: 98,40 Akcijska cena: 76,80 €

Vaš prihranek: 21,60 € (21,95%)